Aandacht voor positief jeugdbeleid en realisatie avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
Nummer 1, februari 2019
Scouting in de lift, maar er ontstaan wachtlijsten
Al 5 jaar op rij groeit Scouting met 1 tot 1,5% per jaar. Scouting is populair en veel ouders willen hun kind graag bij Scouting laten starten. Helaas is dat door gebrek aan vrijwilligers niet altijd mogelijk. 40% van de groepen kampt met een wachtlijst en zoeken creatieve oplossingen voor het wegwerken van de wachtlijsten door bijvoorbeeld ook op andere dagen Scouting aan te bieden, of meerdere keren op zaterdag. Scouting Groenlo startte bijvoorbeeld onlangs twee nieuwe leeftijdsgroepen op en wierf maar liefst twaalf nieuwe vrijwilligers om dit mogelijk te maken.

Ook in nieuwbouwwijken staat Scouting te trappelen om meiden en jongens Scouting te bieden. Daar zoekt Scouting Nederland initiatiefnemers om een nieuwe Scoutinggroep te starten. De groei komt onder meer doordat ouders hun kinderen meer naar buiten willen hebben, achter de beeldschermen vandaan. Maar ook de effecten van de investering van Scouting in de kwaliteit van groepen via het programma Groepsontwikkeling werpen de vruchten af. Dit programma geeft Scoutinggroepen inzicht in de sterke en minder goede kanten van hun groep en betrekt alle vrijwilligers bij het verbeteren van de interne kwaliteit.

Scouting Nederland heeft nu Scoutinggroepen in meer dan negentig procent van de gemeenten. Er zijn dus ook nog gebieden waar nog geen Scouting aangeboden wordt, met name in nieuwe wijken en groeigemeenten. Ook daar kunnen nog Scoutinggroepen ontstaan. Daarnaast wil Scouting Nederland meer meisjes enthousiasmeren om lid te worden en veel plezier bij Scouting te beleven.
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer op bezoek
Als Kinderombudsvrouw kom ik op voor de rechten van kinderen en jongeren. Een van mijn belangrijkste taken is om te zorgen dat zij echt mee kunnen praten én mee kunnen beslissen. Ik wil dus van kinderen en jongeren zelf horen wat zij belangrijk vinden. Zij weten immers als geen ander wat er speelt in hun eigen leven.

Daarom ga ik elke twee jaar op Kinderrechtentour door Nederland. Afgelopen najaar ben ik twee weken lang met mijn team het land doorgereisd om van kinderen en jongeren te horen wat zij belangrijk vinden. Van jonge topsporters tot jongeren die op straat leven. En zo kwam ik op een mooie herfstdag bij Scoutinggroep de Zwervers in Assen terecht. Deze Scoutinggroep heeft een speciale speltak voor scouts met een verstandelijke beperking. Het was bijzonder om met hen en met de andere scouts te praten en samen broodjes te bakken boven het kampvuur. Wat mij opviel is dat kinderen en jongeren zich heel prettig en veilig voelen bij Scouting. ‘Je kan er jezelf zijn’, vertelden ze me. Ook vinden ze het fijn om buiten in de natuur te zijn en dingen te doen die ze anders niet mogen, zoals vuurtje stoken en vies worden. ‘Scouting is voor mij vrijheid’, vertelde een
jongen. Met de verhalen, ervaringen en meningen die ik tijdens de Kinderrechtentour heb gehoord, wil ik kinderen en jongeren een stem geven in mijn werk en problemen aankaarten bij de verantwoordelijke partijen. Dank aan de kinderen en jongeren van Scoutinggroep de Zwervers voor het delen van hun verhalen en de warme ontvangst!

Margrite Kalverboer
de Kinderombudsvrouw
Zomer 2018: een zomer vol Scouting
Met Roverway 2018 en Nawaka 2018 achter de rug blikt Scouting Nederland terug op een succesvolle zomer met ruim 10.000 jeugdleden en duizenden vrijwilligers die zich belangeloos hebben ingezet om twee uitdagende zomerkampen neer te zetten in Nederland en in het bijzonder op Scoutinglandgoed Zeewolde.
Roverway 2018
Nederland mocht afgelopen jaar het internationale Scoutingevenement Roverway organiseren. Aan Roverway 2018 deden ongeveer 4.500 scouts tussen de 16 en 22 jaar mee uit meer dan 50 landen. De organisatie van Roverway 2018 is uniek doordat het organisatieteam bestond uit een groep jonge vrijwilligers met de gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Zij stonden aan het hoofd van alle teams en werden daarin ondersteund door meer ervaren scouts in de rol van supporter.

De aftrap van het internationale Scoutingevenement vond enkele weken voor de officiële start plaats bij Scoutinggroep Hubertus-Brandaan in Voorburg door Hare Majesteit Koningin Máxima. Ze werd door een groep van twintig internationale vrijwilligers ontvangen en ging met hen in gesprek over de organisatie van het evenement en de persoonlijke ontwikkeling die de vrijwilligers hierdoor hebben doorgemaakt. Aansluitend gaf ze het startsein voor de Paths; de symbolische start van de routes die de scouts een paar weken later gingen volgen.

Op maandag 23 juli startten de scouts het internationale evenement op het strand in Scheveningen met eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans. Hij inspireerde hen met één van de vier identity statements, ‘I am open to others’ met aandacht voor gelijkwaardige behandeling en respect voor elkaar en je veilig voelen. Tevens nam hij met een groep scouts deel aan de Beach Cleanup met ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga om de bewustwording rondom plastic zwerfafval te vergroten. De openingsdag werd afgesloten met een overnachting op het strand van Scheveningen waarna ze in groepen van ongeveer 50 scouts zes dagen op hun Path, een reis, door Nederland gingen. Tijdens deze Path-fase werden de deelnemers uitgedaagd om zichzelf te ontdekken, uitdagende activiteiten te ondernemen en nieuwe vrienden te maken. Daarnaast leerden zij allemaal een klein stukje Nederland kennen door een maatschappelijke activiteit te volbrengen, van het bakken van pannenkoeken in een verzorgingstehuis tot een heg snoeien bij het buurthuis in de buurt van hun kamplocatie. Vervolgens reisden ze voor nog zes dagen af naar Scoutinglandgoed Zeewolde, waar het gezamenlijke kamp plaatsvond. Ze overnachtten hier drie dagen waar de scouts in het thema ‘Opposites Attract’ werden uitgedaagd. Aan de hand van drie educatieve doelen: Character, Curiosity en Career gingen de scouts verschillende activiteiten en ervaringen op doen, waardoor ze van Nederland, Europa en van elkaar leerden over hun rol in de maatschappij, met een open houding naar anderen.
Nawaka: Nationaal waterkamp 2018
Een nationaal waterkamp met internationale tint: dat is Nawaka 2018. Van 6 tot 15 augustus werd op Scoutinglandgoed Zeewolde het Nationaal waterkamp (Nawaka) georganiseerd. Ruim vierduizend scouts in de leeftijd van 7-18 jaar oud deden 10 dagen lang
uitdagende activiteiten op en rondom het water van het Nuldernauw. Nawaka wordt eens in de vier jaar georganiseerd door circa 800 vrijwilligers van Scouting Nederland.

De deelnemers kwamen van Scoutinggroepen uit heel Nederland en enkele Scoutinggroepen uit andere landen van Europa. Deze internationale groepen waren gekoppeld aan een Nederlandse ‘buddygroep’ waarmee ze van tevoren al in contact waren en tijdens het kamp activiteiten ondernamen. De deelnemers overnachtten op verschillende subkampen op het kampterrein in Zeewolde.

De focus van het 10-daagse Scoutingkamp lag op wateractiviteiten. Er werden o.a. zeil- en roeiwedstrijden georganiseerd per leeftijdscategorie. Deelnemende Scoutinggroepen namen hun eigen lelievletten (zeilboten) mee. Naast wateractiviteiten vonden er ook uitdagende activiteiten op het land plaats. Zo was er een groot actieveld ingericht waar deelnemers over een (hoogte)parcours konden klimmen en klauteren. Ook liepen ze een hike en speelden ze verschillende strategische spellen in teams. Tijdens het kamp vond ook een gondelvaart plaats. De gondelvaart is hét bedankje van de deelnemers van Nawaka aan de gemeente Zeewolde. Dit werd gedaan door één lange grote versierde en verlichte optocht over het water van boten langs het centrum van Zeewolde. Het was een optocht van circa 450 verlichte en versierde boten (lelievletten- en schouwen) en 80 motorboten.
Nationale Postcode Loterij continueert de samenwerking met Scouting Nederland
Naar aanleiding van een uitvoerige evaluatie
hebben de leden van de Raad van Commissarissen van de Nationale Postcode Loterij de positieve aanbeveling voor voortzetting van de samenwerking met Scouting Nederland overgenomen. Dit betekent dat de overeenkomst met Scouting voor vijf jaar wordt verlengd en Scouting Nederland een jaarlijkse ongeoormerkte bijdrage zal ontvangen van €500.000,-.

Hoofd Goede Doelen van de Postcode Loterij, Margriet Schreuders: “Scouting Nederland biedt kinderen en jongeren een veilige en leerzame speelomgeving. Door het aanbieden van leuke (buiten)activiteiten worden de kinderen en jongeren uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 100.000 leden en samen met de 2,9 miljoen deelnemers blijft de Nationale Postcode Loterij Scouting de komende jaren dan ook graag steunen.” Fedde Boersma, directeur Scouting Nederland, sluit zich daarbij aan: “De jaarlijkse bijdrage van de Nationale Postcode Loterij is belangrijk voor Scouting Nederland. Met de steun en betrokkenheid van de Nationale Postcode Loterij is het mogelijk om onze vereniging te versterken en verbeteren waardoor we nog meer kinderen kunnen uitdagen zich te ontwikkelen.”

Scouting Nederland is ontzettend blij dat ze een goed doel blijft van de Postcode Loterij en trots op het vertrouwen dat er in Scouting is. We bedanken dan ook alle deelnemers van de Postcode Loterij die dit voor ons mogelijk maken!
Samenwerking met Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON) vastgelegd
Scouting Nederland organiseert jaarlijks de JOTA-JOTI, een internationaal evenement in het derde weekend van oktober. Hierbij leggen kinderen en jongeren door middel van radiozendapparatuur en internet contact met leeftijdsgenoten in binnen- en buitenland. Scouting Nederland en de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON) werken al jaren nauw samen voor de JOTA, Jamboree On The Air. Beide partijen hebben op zaterdag 3 november 2018 tijdens de Dag voor de RadioAmateur in de IJsselhallen in Zwolle een samenwerkingsovereenkomst getekend om deze samenwerking te versterken. In deze overeenkomst is onder andere vastgelegd dat Scouting Nederland door de organisatie van de JOTA-JOTI zendamateurs de mogelijkheid biedt om deel te nemen aan een uniek, wereldwijd evenement. Op hun beurt maken zendamateurs het mogelijk voor leden van Scouting deel te nemen aan de JOTA-JOTI. De landelijke JOTA-JOTI organisatie van Scouting Nederland en VERON zetten zich samen in om meer Scoutinggroepen en bij VERON aangesloten zendamateurs met elkaar in contact te brengen voor toekomstige JOTA’-JOTI’s. VERON is een landelijke vereniging van zendamateurs die ruim de helft van het aantal Nederlandse zendamateurs in zich heeft verenigt en waarvan ook een groot aantal JOTA zendamateurs verbonden zijn aan de VERON.
De Scouting Nederland nieuwsbrief is bestemd voor alle abonnees, externe relaties, donateurs en oud-leden en verschijnt drie tot vier keer per jaar.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Google Plus   Youtube   Instagram