Een protocol op veilig op kamp te gaan. • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
juni 2020
We mogen op zomerkamp! Een protocol om veilig op kamp te gaan.
Beste voorzitters, secretarissen en verhuurders,

Het hoge woord is eruit, we mogen op zomerkamp! Steunpunt KinderVakanties, YMCA Nederland, Scouting Nederland, JongNL Limburg, CCI-NL, Jantje Beton, NUSO, NJR, HISWA-RECRON hebben samen met het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) een protocol opgesteld waarmee we veilig op vakantiekamp of zomerkamp kunnen gaan. Het protocol wordt onderschreven door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en is voorgelegd aan het OMT, RIVM en Ministerie van VWS, directie Jeugd. Dit betekent dat alle jeugdleden t/m 18 jaar op zomerkamp kunnen, met aangepaste maatregelen. Dit protocol geeft je als Scoutinggroep een startpunt om te bekijken hoe en of je je zomerkamp wilt draaien, of een alternatief programma aan wilt bieden.

Twee kampprotocollen: t/m 12 jaar en 13 t/m 18 jaar
Er zijn twee kampprotocollen: een voor jeugdleden t/m 12 jaar (bevers en welpen) en een  voor jeugdleden van 13 t/m 18 jaar (scouts en explorers). Leden boven de 18 jaar kunnen ook op zomerkamp, daarvoor is geen protocol omdat hiervoor de algemene richtlijnen van de overheid voor volwassenen gelden die binnen of buiten samen willen komen. Het wordt niet een zomerkamp zoals je die gewend bent, maar een kamp met maatregelen die ervoor zorgen dat we zo veilig en gezond mogelijk op kamp kúnnen. Hiermee kunnen we jeugdleden een fantastisch(e) week of weekend bieden in een bijzondere periode.

Op wegaanopzomerkamp.nl vind je beide protocollen, een protocol voor dagactiviteiten én een FAQ voor organisatoren (leiding dus), huurders, verhuurders en jeugdleden.

Kampen in het buitenland
Advies: ga niet verder dan 150 kilometer (circa 2 uur rijden) vanaf het huisadres op kamp. De ouder(s)/verzorger(s) kunnen een kind dat ziek wordt, dan binnen afzienbare tijd ophalen. Scouting Nederland heeft buitenlandse kampen eerder afgeraden. Ook nu de reisadviezen voor sommige landen versoepeld worden, veranderd deze richtlijn niet. Je kunt niet alles doen wat je wellicht normaal zou doen op kamp, je bent vaak ver van huis als er wat gebeurt én de kans is aanwezig dat de reisadviezen gedurende het kamp weer wijzigen naar oranje. De omstandigheden zijn dus onzeker. Tegelijkertijd kunnen we ons voor bepaalde regio’s voorstellen dat het logisch is om (vlak) over de grens op kamp te gaan in België of Duitsland.

Vanaf 15 juni is het weer mogelijk op vakantie te gaan naar andere landen binnen de EU/Schengenzone en naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het reisadvies voor landen in die gebieden wordt aangepast van oranje (vakantiereizen afgeraden) naar geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Het reisadvies blijft oranje als een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst.

Kampen voor 18+
Kampen voor 18+ (roverscouts, plusscouts) zijn ook mogelijk maar hiervoor gelden afwijkende richtlijnen.

  • 18+ leden kamperen en slapen individueel in eigen tentjes;
  • Gedurende het gehele kamp wordt 1,5 meter afstand gehouden. Er zijn géén contactactiviteiten;
  • Streef er naar uitjes en contacten met externen te beperken: vermijd drukte;
  • Houd ruim voldoende afstand als 18+ groep kampeerders tot andere groepen die kamperen op het terrein: zij leven in een ‘Kampbubbel’ en mogen géén contact hebben met anderen;
  • Volg op overige punten het zomerkampprotocol;

Moet de gemeente hier nu eerst akkoord op geven?
Dit protocol sluit aan op de huidige coronamaatregelen van de overheid. Er hoeft dus geen aanpassing in de regionale noodverordening gemaakt te worden. De verhuurder van het kampeerterrein of je kampaccommodatie heeft contact met de gemeente. Je hoeft dus zelf géén contact op te nemen met de gemeente op de bestemming van het kamp, om te voorkomen dat alle groepen apart contact opnemen. De gemeente blijft leidend. Dat betekent dat de verhuurder jou laat weten als er specifieke aanwijzingen zijn waar je rekening mee moet houden op de bestemming van je kamp.  

En wat als we niet op zomerkamp willen of kunnen?
We beseffen ons dat je als groep door de korte voorbereidingstijd al hebt of gaat besluiten om geen zomerkamp te organiseren. We willen benadrukken dat je leidingteam(s) en het bestuur in goed overleg een weloverwogen besluit moet maken, het belangrijkst is dat iedereen met een goed gevoel achter de beslissing staat. Maar een zomerkamp is ook een hoogtepunt in het Scoutingjaar. Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Het is een vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling. Als je als groepsraad besluit om niet op zomerkamp te gaan is het goed om andere alternatieven te overwegen. Ook in verband met gewijzigde of gecancelde reizen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een korter kamp, waarbij je bijvoorbeeld van zaterdag t/m woensdag, of woensdag t/m zaterdag weggaat;
  • Een week lang een dagelijks programma in en om het eigen clubhuis, waarbij er thuis gegeten en geslapen wordt;
  • In de zomervakantie de opkomsten door te laten lopen, en eventueel langere opkomsten te organiseren;
  • Je zomerkamp te verplaatsen naar het najaar of voorjaar;

Gun zoveel mogelijk leden een zomerkamp
Deze bijzondere tijd geeft ons niet de ruimte om allemaal op dezelfde manier op kamp te gaan. Voor jeugdleden van 13 jaar en ouder gelden wat strengere maatregelen dan voor de jongere jeugdleden. Kijk er naar hoe je iedereen in de groep toch een toffe avonturenzomer kunt laten beleven! Bijvoorbeeld met een aangepast of wat korter kamp, een (aantal) dagactiviteiten of misschien lukt het jullie wel gewoon een tof kamp voor te bereiden rekening houdend met de regels.  Maar het is goed om de jeugdleden die op kamp kúnnen, die mogelijkheid ook te geven. Daarmee geef je de jeugdleden de mogelijkheid om een zo normaal mogelijke zomervakantie te hebben met het hoogtepunt waar ze naar uitkeken!

Huren en verhuren tijdens de zomerperiode
Groepsaccommodaties of terreinen mogen verhuurd worden aan groepen die dit protocol volgen en werken met de Kampbubbels. Organisaties die het terrein of de accommodatie huren, zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van dit protocol. In het kader van de Kampbubbels is het essentieel dat de verhuurder van de accommodatie of het kampterrein zorg draagt dat de huurder dit na kan leven. Maak één iemand verantwoordelijk als aanspreekpunt voor de huurder(s) en om de coronamaatregelen goed te coördineren als accommodaties meerdere groepen tegelijk huisvesten.

Zorg ervoor dat er onderling, tussen verhuurder en huurder, concrete afspraken gemaakt worden als dit voor de situatie nodig is. Denk hierbij aan zaken als aankomst en vertrek van meerdere Kampbubbels, schoonmaak van de groepsaccommodatie, terrein of sanitair, het delen van informatie over noodnummers enzovoorts. 

Alle informatie over waar je als verhuurder rekening mee moet houden is te vinden in het protocol. Denk hierbij aan het delen van de ruimte (binnen en buiten), het omgaan met sanitair enzovoors. Kijk ook bij de hygiënerichtlijnen van het RIVM voor de maatregelen die in het algemeen genomen moeten worden.

Buitenlandse groepen die in Nederland op kamp gaan zijn welkom, mits zij zich aan de protocollen voor kampen in Nederland houden én de Nederlandse grenzen zijn opengesteld voor reizigers vanuit deze landen.

Download hier het infoblad over huren en verhuren tijdens de coronacrisis.

Help, wat een berg informatie! Online kampvuur voor vrijwilligers op donderdag 11 juni – 19.30 uur
Deze protocollen zijn een ontzettend grote bron van informatie. Om je wegwijs te maken en diverse onderwerpen toe te lichten nodigen we je graag uit voor het online kampvuur op YouTube, donderdag 11 juni om 19.30 uur. Hier heb je ook de mogelijkheid om vragen te stellen in een online chat die tijdens het kampvuur worden beantwoord. Ga naar het YouTube-kanaal van Scouting Nederland om het online kampvuur bij te wonen. Let op: specifieke vragen met betrekking tot plaatselijke richtlijnen kunnen we helaas niet beantwoorden. Scouting Nederland is niet op de hoogte van de richtlijnen in iedere Nederlandse gemeente.

Invulpersbericht en #avonturenzomer2020
Iedereen mag weten dat we op kamp kunnen! Gebruik dit invulpersbericht om jouw lokale media te laten weten dat jullie van deze zomer hoe dan ook een topzomer gaan maken. Ondanks de beperkingen die het coronavirus met zich mee brengt gaan honderdduizenden kinderen en jongeren in Nederland deze zomervakantie op avontuur! Met verschillende voorzorgsmaatregelen zijn zomer- en vakantiekampen en toffe dagactiviteiten toch mogelijk. Maak je klaar voor de #Avonturenzomer2020! Hier vind je een aantal supertoffe producten die je niet mag missen op jouw avontuur.

(On)bezorgd op kamp: AH boodschappen laten bezorgen op je kampterrein
Boodschappen doen voor/tijdens kamp is een tijdrovende klus. En je wilt zoveel mogelijk in je kampbubbel blijven. Daarom is de samenwerking met AH Online weer aangeslingerd en kun je tegen nóg gunstigere voorwaarden dan voorgaande jaren je boodschappen online bestellen en laten bezorgen op je kampterrein. In het kort:

-        Inclusief AH Basic-producten en voordeelverpakkingen
-        Minimale bestelwaarde van 25 euro
-        50% korting op bezorgkosten
-        10 euro korting op je eerste bestelling
-        Pinnen bij ontvangst
-        Altijd een tijdslot, want je krijgt een zakelijk Scoutingaccount voor jouw speltak

Aanmelden en meer info lees je op https://www.scouting.nl/nieuws/1893-on-bezorgd-op-kamp-ah-boodschappen-laten-bezorgen-op-je-kampterrein

Te weinig groot materieel/sanitair? Huur extra materiaal voor eventprijzen via Boels
Op zoek naar (extra) toiletten, douches, aanhangwagens of andere materialen voor jou dagactiviteit of terrein? Ook met je groep, regio of labelterrein kun je gebruik maken van de overeenkomst die Scouting Nederland en samenwerkingspartner Boels hebben. Dus wil je iets huren voor je kamp of evenement? Maak dan gebruik van deze samenwerking. Leg de vraag bij Boels neer en ontvang een aantrekkelijke korting. Hoe werkt het? Mail jouw huurvraag aan Boels naar events@boels.com o.v.v. de naam van je Scoutinggroep, -regio of labelterrein en plaats. Je wordt in contact gebracht met de voor jouw dichtstbijzijnde vestiging waarna het verder via die vestiging zal lopen. Let op: om gebruik te maken van de overeenkomst moet je je eerst melden via dit mailadres. De contacten, bestelling en betalingen verlopen rechtstreeks tussen jou en Boels, dit gaat niet via Scouting Nederland, maar gebruik maken van de landelijke kortingsregeling kan wel.

Bekijk scouting.nl/coronavirus voor het antwoord op veelgestelde vragen.

Met vriendelijke groet,

Jaap Boot
Voorzitter Scouting Nederland

Fedde Boersma
Directeur Scouting Nederland
Lees meer!
Dit bericht is verzonden aan voorzitters, secretarissen en verhuurders van alle Scoutingorganisaties, leden van het landelijk bestuur en beroepskrachten van het landelijk servicecentrum.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram