Nieuwe serie NTR-bladen, Landelijke waterbijeenkomst 9 januari en vernieuwingen in Scouts Online. • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
december 2020
Waterscouting update december 2020
Beste voorzitter en secretaris van een regio, admiraliteit en/of NTC,

We stellen je graag op de hoogte van diverse ontwikkelingen binnen waterscouting. Zodoende tref je in de deze mail de volgende vier onderwerpen aan: 
 
  1. Uitnodiging Landelijke (online) waterscouting bijeenkomst op 9 januari  
  2. De laatste herziene versie van de NTR-bladen 
  3. Nieuwe ontwikkelingen waterscoutingkwalificaties in Scouts Online 
  4. De website met Scouting CWO theorie-oefenexamens verhuist naar Scouting.nl 

Stuur deze mail gerust door aan degene in jouw team, regio, admiraliteit of NTC die belang heeft bij de inhoud van deze mail. 
1. Landelijke waterscouting bijeenkomst op 9 januari
Afgelopen november zou deze bijeenkomst online plaatsvinden, maar deze is verzet naar 9 januari 2021. Jaarlijks organiseert Scouting Nederland deze bijeenkomst om ervaringen te delen, kennis uit te wisselen, te raadplegen maar ook om te netwerken. Helaas wordt ook 9 januari een online bijeenkomst, maar we maken het zo leuk als kan! 

Aanmelden: klik hier om naar Scouts Online te gaan.

Aanvang is 09.30 uur. Na je aanmelding ontvang je de link voor de online meeting. In het programma komen pitches van diverse landelijke teams met nieuwe ontwikkelingen/ leuke wist je datjes en dergelijke aan bod. Daarnaast zijn er twee waterscouts te gast die HBO Maritieme Techniek studeren. Zij vertellen o.a. welke rol (water)Scouting hierbij gespeeld heeft. 
2. De laatste herziene versie van de NTR-bladen
Het afgelopen jaar heeft Kennisnetwerk ‘Water’, projectgroep NTR, de oude NTR daterend uit 2008 (op verzoek van het NTC-overleg juli 2017) herzien. Hieronder vind je een Wetransferlink met de laatste conceptversies. Een van de documenten is een begeleidend schrijven met uitleg over de NTR-bladen. Lees deze vooraf goed door. Op de laatste NTC-bijeenkomst is afgesproken dat deze laatste versie komende periode besproken gaat worden met de waterscoutinggroepen in de admiraliteit/ regio. 
 
Op 7 april is er weer een NTC-bijeenkomst en horen wij graag de resultaten van die bijeenkomsten terug. Heb je hierbij hulp nodig, dan kun je mailen naar scoutingacademy@scouting.nl en denken wij graag met je mee. Ook is afgesproken dat er vanuit Landelijk team Scouting Academy en Kennisnetwerk een aantal filmpjes en een presentatie worden ontwikkeld, welke gebruikt kunnen worden ter ondersteuning bij het bespreken van de NTR-bladen met de waterscoutinggroepen. Wij hopen deze half januari te kunnen delen voor gebruik.
Wetransfer
3. Nieuwe ontwikkelingen waterscouting kwalificaties in Scouts Online
Graag informeren wij jullie over een paar nieuwe ontwikkelingen m.b.t. waterscouting kwalificaties in Scouts Online en nog wat andere zaken:
3.1 Verloopdatum waterscouting theoriekwalificaties in Scouts Online
Rondom de CWO- en motordrijvertheoriekwalificaties kennen we binnen Scouting en binnen CWO het gebruik dat deze anderhalf jaar geldig zijn. Dit was tot nu toe in Scouts Online echter niet terug te zien. Hiermee voelen sommige admiraliteiten de noodzaak om een schaduwadministratie bij te houden, dat is zonde van je tijd! Daarom hebben we voor deze kwalificaties de vervaltermijn toegevoegd in Scouts Online, die je terugziet in je Scouts Online-overzicht na toekennen in de kolom ‘Verloopt op’.  
  
Wat betekent dit? 
Als iemand een theoriekwalificatie heeft behaald, verloopt deze automatisch in Scouts Online. De eigenaar van de kwalificatie krijgt hiervan bericht. Na de verloopdatum is dezelfde theoriekwalificatie opnieuw toe te kennen aan deze persoon.  
  
Voor deze kwalificaties die in Scouts Online al zijn toegekend, betekent dit dat er een verloopdatum bij komt te staan. Dit kan wat vragen oproepen bij eigenaren van kwalificaties. Met deze mail hebben jullie hopelijk voldoende informatie om deze vragen te beantwoorden. 
  
Het gaat om de volgende kwalificaties: 
  • CWO Theorie Bb III 22045 
  • CWO Theorie Kb III 22016 
  • CWO Theorie Mb III 26511 
  • CWO Theorie Rb III 22008 
  • Theorie Motordrijver 26512 
3.2 Toekennen CWO Motorboot stopt
Het CWO heeft zijn diploma-aanbod gewijzigd waardoor de diplomalijn voor CWO Motorboot voortaan onderdeel is van de nieuwe diplomalijn CWO Jachtvaren. We willen de registratiemogelijkheden in Scouts Online hierop afstemmen. Daarom stoppen we in Scouts Online met de mogelijkheid om de kwalificatie CWO Motorboot te kunnen toekennen en introduceren we een nieuwe reeks kwalificaties voor CWO Sloep/motorvlet en voor CWO Jachtvaren (zie verderop in dit bericht).  
 
Wat betekent dit voor CWO Motorboot? 
De kwalificatie CWO Motorboot I-IV, instructeur 2-4*, opleider en opleider* kan niet meer worden toegekend in Scouts Online. Eerder behaalde kwalificaties blijven uiteraard geregistreerd. 
 
Je kunt nog tot 20 januari aanspraak doen op de overgangsregeling van het CWO-Mb naar SMV. Mail de gegevens van personen met een CWO diploma ZI3-I4 met Mb-III, MB-IV, SMV-III, SMV-IV naar scoutingacademy@scouting.nl. Wij zorgen ervoor dat CWO in een keer alle aanvragen omzet.  
3.3 Nieuw in Scouts Online: CWO Sloep/Motorvlet
Het CWO heeft een nieuwe diplomalijn CWO Sloep/Motorvlet geïntroduceerd. Onder sloep/motorvlet varen verstaat het CWO: het varen, navigeren en manoeuvreren met een boot voorzien van mechanische voortstuwing, enkele schroef geplaatst voor het roerblad. Een sloep/motorvlet onderscheidt zich van een motorjacht door het vaargebied, een beperkte navigatie-uitrusting, het ontbreken van voorzieningen voor de ‘woonfunctie’. Sloep/motorvlet varen past daarmee veel beter bij onze waterscoutingactiviteiten dan motorjachtvaren. Om Scouts Online af te stemmen op het CWO diploma-aanbod, is in Scouts Online een reeks nieuwe kwalificaties voor CWO Sloep/Motorvlet aangemaakt. Scouting blijft een eigen opleiding en examens voor sloep/motorvlet varen aanbieden. 
 
Wat betekent dit? 
De kwalificatie CWO Sloep/motorvlet I-IV, instructeur 2-4*, opleider en opleider* kan worden toegekend in Scouts Online. De permissies om deze kwalificaties in Scouts Online te kunnen toekennen zijn dezelfde als bij CWO Kielboot. 
 
Als kwalificatieteken voor CWO Sloep/Motorvlet gaan we voortaan de enkele schroef gebruiken:

 

3.4 Nieuw in Scouts Online: CWO Jachtvaren
Het CWO heeft een nieuwe diplomalijn CWO Jachtvaren geïntroduceerd, met niveaus I-IV, onderliggende varianten voor motor/zeil en tidal/non-tidal. Onder Jachtvaren verstaat het CWO: het varen, navigeren en manoeuvreren met een jacht op binnenwateren, kust en/of de zee. Het is van toepassing op zowel motorjachten als zeiljachten. Deze jachten kenmerken zich onder andere door een kajuit met woonfunctie en een enkele schroef geplaatst voor het roerblad. Scouting biedt geen eigen opleiding voor jachtvaren aan maar bieden wel de mogelijkheid om kwalificaties uit de reeks CWO Jachtvaren te registreren in Scouts Online. 
 
Wat betekent dit? 
Als iemand een diploma uit deze reeks kan laten zien dan kan onder andere de gegevensbeheerder van een waterscoutinggroep deze kwalificatie toekennen in Scouts Online. De permissies om deze kwalificaties in Scouts Online te kunnen toekennen zijn dezelfde als bij klein vaarbewijs. Er komt geen apart kwalificatieteken voor CWO Jachtvaren. Het actuele overzicht van waterscouting kwalificaties in Scouts Online vind je in de kwalificatiewijzer: https://sol.scouting.nl/lms/qualificationcatalog/.  
4. De website met Scouting CWO theorie oefenvragen verhuist naar scouting.nl
Al vele jaren draait de website van de Scouting CWO theorie oefenexamens op een server van Scoutnet. Om de veiligheid van de servers van Scouting Nederland te kunnen blijven garanderen, wordt het huidige Scoutnet platform afgebouwd. Landelijk team Internet kondigde afgelopen oktober het hosting platform Hosted By Scouting aan, als opvolger van Scoutnet.  
 
De website met CWO theorie-oefenexamens zal eind van het jaar 2020 verhuizen van Scoutnet naar scouting.nl: https://www.scouting.nl/waterscouting/scouting-academy-voor-waterscouting/nautische-opleidingen/cwo/eisen-en-theorie-oefenexamens.  
 
Wist je dat de landelijke werkgroep CWO theorie-examens regelmatig op zoek is naar reviewers van nieuwe online theorie-examens? Als je het leuk lijkt om hieraan bij te dragen, neem dan contact op met scoutingacademy@scouting.nl.
Vragen?
We hopen dat je met deze mail voldoende informatie hebt over  de update laatste conceptversie NTR, de landelijke waterscoutingbijeenkomst op 9 januari, de vervaldata van de theorie kwalificaties én de wijzigingen in de CWO-kwalificaties. Heb je toch nog een vraag? Aarzel dan niet en stuur een mail naar scoutingacademy@scouting.nl
 
Tot slot wensen wij iedereen hele fijne feestdagen!

Met vriendelijke groet, 

Monika van Boheemen 
Teamcoördinator Landelijk team Scouting Academy/ projectleider 'Veilig varen'

Mede namens:
Landelijk team kwalificatiebeheer Scouts Online
Landelijke projectgroep NTR Kennisnetwerk ‘Water’
Landelijk team CWO theorie-examenvragen
Dit bericht is verzonden naar voorzitters en secretariaten van regio's, admiraliteiten en nautisch technische commissies.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram