De WBTR gaat in op 1 juli 2021 – te nemen stappen door bestuurders • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
februari 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)
Beste bestuurders, 
 
Onlangs is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) vastgesteld. Deze gaat op 1 juli 2021 in. De wet betekent voor alle verenigingen en stichtingen in Nederland dat zij een aantal zaken goed moeten vastleggen voordat de wet ingaat. Dit geldt dus ook voor Scoutinggroepen, beheerstichtingen en regiostichtingen. Het bestuur zal enkele afspraken moeten maken, bijvoorbeeld over wie besluiten kan nemen wanneer geen enkele bestuurder daartoe in staat is. Sommige zaken moeten mogelijk ook in de statuten worden opgenomen. Het is belangrijk deze stappen te zetten, niet alleen voor eventuele bijzondere situaties, maar ook om het risico op bestuurlijke aansprakelijkheid te beperken. 
 
Er is door een aantal koepelorganisaties en grote verenigingen gewerkt aan een stappenplan dat het zo eenvoudig mogelijk moet maken om aan de wet te voldoen. Scouting Nederland is daarbij aangesloten, waardoor de Scoutingorganisaties van dit stappenplan en de achterliggende juridische helpdesk gebruik kunnen maken. 

Meer informatie over de wet en het stappenplan vind je op de website. De portal van het stappenplan vind je hier. De kortingscode voor Scoutingorganisaties is ScoutingNL50. 

Met vriendelijke groet,
Rozemarijn Hoobroeckx
Juridische zaken
Lees meer!
Deze e-mail is verzonden aan voorzitters en secretarissen van Scoutinggroepen, leden van de beheerstichting van Scoutinggroepen en voorzitters en secretarissen van Scoutingregio's.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram