Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR): update! • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
maart 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR): update!
Beste scout,
 
Vorige week zaterdag tijdens het overleg van regio- en admiraliteitsvoorzitters werd kort aandacht besteed aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). We hebben eerder deze maand de organisatieonderdelen van Scouting Nederland geïnformeerd dat deze wet ook op ons van toepassing is, en besturen hiermee aan de slag moeten. Tijdens het voorzittersoverleg werd besproken hoe de ondersteuning eruit ziet als je als regio aan de slag gaat met je bestuur. Daarnaast werd ook gevraagd welke rol regio’s kunnen spelen in het ondersteunen van groepen.  

Achtergrond 
De wet is bedoeld om de kwaliteit van besturen in Nederland te verbeteren en zaken rondom bestuursaansprakelijkheid beter te regelen. Het belangrijkste onderdeel van de wet is de bewustwording van besturen: hoe bestuur je en welke afspraken maak je daarvoor? Deze afspraken moet je vastleggen en, in sommige gevallen, opnemen in je statuten. Het aanpassen van de statuten is geen doel op zich, maar de uitkomst van een traject.  
 
Een aantal zaken die binnen de WBTR geregeld moeten worden, zijn in de praktijk al wel geregeld, maar niet wettelijk verankerd. Andere zaken zijn nieuw. Het is belangrijk dat ieder bestuur zelf het traject doorloopt en niet alleen een basistekst kopieert van anderen. Juist het gesprek met elkaar zorgt voor bewustwording en het maken van keuzes. Als regio kun je groepen hier op verschillende manieren in ondersteunen. 

Wat kun je als regio doen? 
  1. Door zelf met het stappenplan aan de slag te gaan geef je natuurlijk het goede voorbeeld! Deel mooie ervaringen om groepen te enthousiasmeren. Maar ga niet op de stoel van adviseur of deskundige zitten, verwijs naar de echte deskundigen.  
  2. Het activeren van groepen en stichtingen om met de WBTR aan de slag te gaan. Het levert echt voordelen op: een sterk bestuur = een sterke groep. Bovendien als er iets mis gaat, sta je juridisch sterk als je bestuurlijk je zaakjes op orde hebt.  
  3. Verwijzen naar de juiste informatie: www.scouting.nl/wbtr en www.wbtr.nl. Er wordt ook een webinar aangeboden door IVBB speciaal voor Scouting op 24 maart
  4. Het organiseren van een bestuurscafé waar besturen die het traject gestart zijn met elkaar kunnen overleggen en ideeën uit kunnen wisselen. 
  5. Binnen het traject bestuursontwikkeling worden in de eerste avond de taken van de besturen besproken en in de 2e avond de structuur en organisatie van de groep/vereniging. Het door de regio aanbieden van trajecten bestuursontwikkeling kan de individuele groepen helpen een beeld te krijgen hoe zij er voorstaan. 

Wat doen we landelijk?  

Niet alleen voor ons, maar voor alle organisaties is deze wet nieuw en samen zoeken we naar de beste invulling. Omdat Scouting Nederland de kennis en capaciteit niet in huis heeft om alle groepen hierin te ondersteunen is ervoor gekozen in zee te gaan met een externe organisatie. Ook andere vrijwilligersorganisaties, sportbonden en culturele clubs maken van hun expertise gebruik. 
  • Op de website van Scouting Nederland is al veel informatie te vinden over de WBTR en deze wordt continu aangevuld met nieuwe informatie en goede voorbeelden. Er worden nieuwe modelstatuten toegevoegd, voor de groepsvereniging en kringvereniging zijn deze al beschikbaar.  
  • We hebben een afspraak gemaakt met IVBB waardoor groepen met korting gebruik kunnen maken van het stappenplan. Door als bestuur met hen in zee te gaan heb je toegang tot een netwerk van deskundig juristen en wordt je stap voor stap, onder andere met filmpjes, door de verschillende vragen geleid.  
  • Het organiseren van april besturenmaand waarin allerlei online activiteiten worden aangeboden aan besturen om hun bestuur te versterken. Zie hierover ook de mail van 11 maart die naar alle regiovoorzitters is gestuurd. 

We wensen je als regio succes met je eigen bestuurstraject én met de ondersteuning richting groepen. Als er op procesniveau nog vragen zijn kun je mailen naar juridischezaken@scouting.nl

Met vriendelijke groet,

Rozemarijn Hoobroeckx
Landelijk team Juridische zaken
Deze mail is verstuurd aan regio- en admiraliteitsvoorzitters en -secretarissen.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram