Ben jij al gestart met de WBTR? • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
maart 2021
Ben jij al gestart met de WBTR?
Beste bestuurders, 
 
In februari informeerden we je over de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Met dit bericht geven we je graag wat meer informatie over deze wet. Deze wet helpt je om je bestuur en vereniging te versterken en te beschermen. Een sterk bestuur is een sterke vereniging.   
 
De wet is gericht op ‘goed bestuur’ van alle rechtspersonen in Nederland. Het bestuur heeft een belangrijke verantwoordelijkheid, of het nou een kleine of grote organisatie is. Ze hebben de zorg voor veiligheid, een gezonde financiële situatie en het bereiken van de gestelde doelen. Het maken van goede afspraken en het opvolgen daarvan is essentieel. Zonder die afspraken kunnen er situaties ontstaan die een risico vormen voor de organisatie. Er zijn voorbeelden te noemen waar een penningmeester veel geld bij een stichting wist te verduisteren, doordat er jarenlang geen controle op de financiën is uitgevoerd. Of waar problemen ontstonden met een aannemer die niet de beste keus bleek, maar een goede vriend was van iemand uit het bestuur. Of waar het bestuur van een organisatie geen besluiten meer kon nemen doordat er te weinig bestuurders in staat waren om de taken uit te voeren. 
 
In de WBTR heeft de overheid een aantal onderwerpen opgenomen die bijdragen aan goed besturen. Onderwerpen waar je misschien al mee bezig was, maar waarvan nu gevraagd wordt de afspraken ook goed vast te leggen. Een aantal regels die al golden voor NV’s en BV’s, worden mu ook van toepassing op verenigingen en stichtingen. Daarnaast wordt de bestuurlijke aansprakelijkheid meer op scherp gezet, waardoor het ook voor jezelf minstens zo belangrijk is om te zorgen dat je gedegen en transparant bestuurt. 
  
Wat vraagt dit van jou als bestuurder? 
Vóór 1 juli is het van belang om met elkaar in gesprek te gaan en de onderwerpen die in de wet staan door te nemen. Een aantal zaken zal je mogelijk al goed geregeld hebben, een aantal verdienen vast nog aandacht. Met je bestuur maak je daar afspraken over en deze leg je vast in je eigen documenten, bijvoorbeeld je procedures of je reglement. Enkele van de onderwerpen zal je ook in de statuten van je vereniging of stichting moeten vastleggen, maar dat laatste hoeft niet voor 1 juli. 
 
Wat brengt dit jou als bestuurder? 
Het is even werk, maar wanneer je je hierin verdiept, versterk je het bestuur. Ook vóór deze wet was goed besturen belangrijk. Niet alleen om de organisatie te beschermen, maar ook jezelf als vrijwilliger. Deze wet is een aanleiding om je afspraken en beleid weer eens onder de loep te nemen. Daarmee weet je waar je aan toe bent, wat je moet doen en voorkom je problemen in de organisatie.   
 
Hoe pak je dit als bestuurder aan?  
Wijs één of twee bestuurders aan die hierin het voortouw nemen en plan één of twee bestuursvergaderingen in. Op die vergaderingen bespreek je hoe jullie omgaan met de onderwerpen uit de wet. De uitkomsten leg je vast. Basisinformatie over de wet kun je vinden op onze website. Deze pagina wordt met enige regelmaat aangevuld met informatie die van pas kan komen. Je vindt daar bijvoorbeeld een checklist van vereniging NOV, de brancheorganisatie voor vrijwilligers. Deze geeft je een beeld waar je aandacht voor moet hebben. Op 24 maart wordt er een webinar speciaal voor Scoutingorganisaties georganiseerd. Dit kan je helpen met op te starten. Als je niet kunt op deze datum, zijn er ook andere data voor alle verenigingen, kijk op www.wbtr.nl
 
Stappenplan 
De organisatie IVBB heeft in samenwerking met een aantal koepelorganisaties en grote verenigingen een stappenplan ontwikkeld. Hiermee doorloop je zo eenvoudig mogelijk de stappen om aan de wet te voldoen, onder andere met filmpjes. Het bevat uitleg over de wet en belangrijke onderwerpen en er zijn voorbeeldteksten beschikbaar. Bovendien is er een juridische helpdesk waar vragen gesteld kunnen worden. Ook Scouting Nederland is daarbij aangesloten. Ondanks dat wij de specifieke kennis niet zelf in huis hebben, kunnen besturen die dat wensen op deze manier begeleiding bij het proces krijgen. Het stappenplan werkt via een online account, als Scoutingorganisatie krijg je met kortingscode ScoutingNL50 50% korting en betaal je voor een jaarabonnement €120,-. Met één jaar heb je ruim de tijd om de nodige stappen te zetten. 
 
In de april besturenmaand van Scouting zullen we ook zelf op 8 april aandacht besteden aan de WBTR, naast vele andere onderwerpen die voor besturen interessant zijn. Voor meer informatie over de WBTR kijk op www.scouting.nl/wbtr en www.wbtr.nl.
 
Veel succes met dit traject. 
 
Met vriendelijke groet, 
Rozemarijn Hoobroeckx
Coördinator Landelijk team Juridische zaken
Scouting Nederland 
Lees meer!
Dit bericht is verstuurd aan de voorzitters en secretarissen van Scoutinggroepen, beheerstichtingen en regio’s.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram