Avontuurlijke start bouw Avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde! • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
Nummer 2, november 2020
Lobby noodfonds jeugdorganisaties
De coronacrisis treft iedereen in Nederland hard. Ook voor Scoutinggroepen heeft de crisis grote gevolgen. Onze leden konden een deel van het jaar niet fysiek samenkomen, evenementen zijn afgelast en gebouwen en kampeerterreinen stonden een deel van het jaar leeg.

Gelukkig zijn scouts inventief en hebben onze vrijwilligers ervoor gezorgd dat Scoutingactiviteiten,
weliswaar in aangepaste vorm, door konden gaan. Eerst online en later gewoon weer bij het gebouw of op het water. Juist in de coronatijd werd duidelijk hoe belangrijk vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren zijn en welke rol Scouting daarbij speelt.

Veel groepen kregen te maken met financiële gevolgen van de crisis. Zo vielen inkomsten uit verhuur weg en moesten acties om geld te verdienen afgelast worden, terwijl veel vaste kosten wel doorliepen. Scoutinggroepen komen niet in aanmerking voor veel overheidsregelingen en daarom vroeg Scouting Nederland met andere jeugdorganisaties bij het Rijk en de VNG aandacht voor onze situatie. Na Kamervragen over dit onderwerp die niet tot resultaat leidden, is een petitie gestart. Deze is in juli aangeboden aan de Vaste Kamercommissie en de VNG. Dit leidde tot een breed gedragen motie in de kamer en vele overleggen in de zomer.

In september stelde het kabinet vervolgens 7,3 miljoen euro beschikbaar om lokale  vrijwilligersorganisaties voor jeugd, zoals Scouting en speeltuinen, te compenseren voor schade door de coronacrisis. Een succesvol resultaat van een actieve lobby waarin op een goede manier
samengewerkt is met partnerorganisaties en de overheid. En een mooie erkenning voor de belangrijke bijdrage die Scouting levert aan de samenleving. Maar daarmee zijn de groepen nog niet gecompenseerd. We doen daarom ook de oproep aan gemeenten om actief met onze groepen contact te leggen en de gelden te gebruiken voor het ondersteunen van onze organisaties en dit niet te gebruiken voor andere doeleinden.
"Zorg dat kinderen en jongeren kunnen blijven bewegen"
Kinderen en jongeren worden enorm geraakt door de maatregelen die zijn genomen om corona te beteugelen. Zij verkeren in een uiterst kwetsbare periode van hun leven. En middenin die periode hebben wij hen veel afgenomen, juist op een moment waarop veel behoefte is aan sociale contacten en interacties. Het heeft geleid tot veel schade en leed. Het gaat hierbij om te beginnen over de mentale schade. Zowel kinderartsen als kinder- en jeugdpsychiaters zagen in de afgelopen coronaperiode meer somberheid, meer neerslachtigheid en meer depressiviteit. Maar wij zagen ook lichamelijke schade. Tijdens de eerste golf werd er door kinderen veel minder bewogen, werd er ongezonder gegeten en zagen we ook meer  beeldschermgebruik. Het heeft ertoe geleid dat we een duidelijke toename van overgewicht en obesitas constateerden. Voor het welzijn van kinderen en jongeren is het zeer belangrijk dat de scholen openblijven en dat de MBO’s, hogescholen en universiteiten fysiek onderwijs kunnen blijven geven. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren moet kunnen blijven sporten en bewegen, bijvoorbeeld bij Scouting. Dit is een van de redenen waarom ik me samen met Scouting en andere jeugdorganisaties hard gemaakt hebt om zomerkampen mogelijk te maken. Bij al dit soort zaken gaat het om keuzes maken. Ik zal mij ervoor blijven inzetten dat die keuzes steeds in het belang van kinderen en jongeren worden gemaakt.

Károly Illy
Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde - Lid Outbreak Management Team
Avontuurlijke start bouw Avonturenhuis
Op vrijdag 25 september gaven burgemeester Gerrit- Jan Gorter (gemeente Zeewolde) en gedeputeerde Harold Hofstra (provincie Flevoland) samen met de (klimmende) welpen van Scoutinggroep Manitoba op avontuurlijke wijze het startsein voor de bouw van het Avonturenhuis. Het Avonturenhuis op het Scoutinglandgoed Zeewolde wordt vanaf  zomer 2021 centraal in Nederland de verblijfsaccommodatie in de natuur voor alle kinderen.  Kinderen van alle leeftijden, met en zonder beperking, scouts en niet-scouts, uit Nederland en het buitenland zijn welkom om op het landgoed op kamp te gaan en een onvergetelijk avontuur in de natuur te beleven.

Naast burgemeester Gorter en gedeputeerde Hofstra, spraken ook Jaap Boot (voorzitter Scouting Nederland) en Peter Messerschmidt (directeur van Scoutinglandgoed Zeewolde) over de  meerwaarde van het Avonturenhuis. Er was een interactieve speurtocht over het Scoutinglandgoed, om het prachtige terrein met open water en velden te ontdekken. Met deze mijlpaal zijn de  voorbereidingen voor de opening volgend jaar in volle gang.

Het doel van het Avonturenhuis is om voor álle kinderen en jongeren uitdagende activiteiten in de natuur mogelijk te maken, zoals ontmoeten, samen spelen, wandelen, sporten of zeilen. Ook voor jonge kinderen en kinderen met een beperking is het nu mogelijk om samen buiten in de natuur te spelen en zich te ontwikkelen. Het vergroot zelfvertrouwen, begrip voor elkaar, uitwisseling en een sterker sociaal netwerk.

Het Avonturenhuis wordt een bijzonder en duurzaam gebouw: rekening houdend met de natuur gaat het op in het landschap, zodat je nauwelijks het gevoel hebt dat je binnen bent. Het ontwerp van het Avonturenhuis is creatief, avontuurlijk en flexibel met ruimte voor spel, (Scouting) activiteiten en trainingen en het wordt de uitvalsbasis voor (grote) evenementen, zoals Nawaka
of de Nationale Jamboree. Naast gebruik door Scoutinggroepen is het in overleg ook beschikbaar voor andere groepen zoals scholen en (sport)verenigingen.

Partners zoals de Nationale Postcode Loterij, Jantje Beton, het Gehandicapte Kind, Provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde en vele andere vrijgevige fondsen, organisaties en mensen maken de realisatie van het Avonturenhuis mede mogelijk. Het Scouting Nederland Fonds start met hulp van (oud-)bestuursleden en diverse vrijwilligers verschillende acties om resterende benodigdheden te werven, vooral voor optimale inrichting binnen voor de kinderen (passende inventaris gezocht). Meer weten of interesse om ook bij te dragen aan deze uitvalsbasis voor alle
kinderen in de natuur? Kijk op www.scoutinglandgoed.nl/avonturenhuis. Tip: via de stream is daar ook de voortgang van de bouw live te volgen.
Lees meer!
Partners helpen met bouw Avonturenhuis
In juli overhandigden Henk-Willem Laan van Stichting het Gehandicapte Kind en Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton twee cheques aan Scouting Nederland om de realisatie van het Avonturenhuis in Zeewolde mogelijk te maken. Fedde Boersma van Scouting Nederland en Peter Messerschmidt van Scoutinglandgoed Zeewolde ontvingen deze dankbaar op het Scoutinglandgoed Zeewolde. Met deze bijdragen komt de realisatie van het Avonturenhuis steeds dichterbij. Een plek waar straks alle kinderen welkom zijn om avonturen in de natuur te beleven.

Fedde Boersma, directeur Scouting Nederland, is trots dat meer organisaties de waarde van het Avonturenhuis inzien: “In het Avonturenhuis kunnen vanaf 2021 alle kinderen op avontuur in de natuur. Zeker voor kinderen met een beperking is dat niet vanzelfsprekend. Scoutinglandgoed Zeewolde wil naast het kamperen ook het logeren voor deze kinderen mogelijk maken. Zodat zij zich samen met kinderen zonder beperking kunnen blijven ontwikkelen door buiten in de natuur samen te spelen. Het is fijn dat partners zoals Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind het
Avonturenhuis met een bijdrage mede mogelijk maken en het belang ervan onderstrepen”.
Op zomerkamp in een bubbel
De helft van de zomerkampen in Nederland konden dankzij de enorme inzet van vele vrijwilligers alsnog doorgaan. Dat is het resultaat van het onderzoek dat Scouting Nederland samen met Steunpunt KinderVakanties (SKV), YMCA Nederland, NUSO Speeltuinen en Jantje Beton onder de aangesloten groepen en achterban uitvoerden. Ondanks de onzekere tijd in het voorjaar, boden de op maat ontwikkelde en telkens geactualiseerde protocollen (door onder ander het nieuwe coronacrisisteam van Scouting Nederland) voor veel organisaties voldoende houvast om met aanpassingen de zomerkampen en dagactiviteiten uit te voeren.

Het tekent de betrokkenheid die de vrijwilligers hebben naar de kinderen en jongeren en de organisatie waarmee zij de kampen en activiteiten uitvoeren. “We vonden het heel belangrijk dat het zomerkamp deze zomer gewoon door kon gaan, er was buiten Scouting al zoveel in het water  gevallen. Door het kampprotocol toe te passen kwamen we erachter dat er nog heel veel mogelijk was. We verplaatsten het kamp naar ons eigen terrein en hebben van daaruit een week lang uitdagende activiteiten georganiseerd in onze ‘kampbubbel’!” – Lennart, scoutsleiding.
Fijne samenwerking Scoutinggroepen en lokale overheid
Scouting heeft de overheid en de maatschappij nodig en de maatschappij is ook gebaat bij Scouting. Het Scoutingprogramma levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van jeugd en jongeren en  daarmee aan het jeugdbeleid van de gemeente. Op verschillende momenten komen Scoutinggroepen in contact met de lokale overheid: bijvoorbeeld door het ontvangen van subsidie, advies bij accommodaties of ondersteuning bij deskundigheidsbevordering.

De laatste periode heeft het contact tussen Scoutinggroepen en lokale overheid erg geïntensiveerd.
Door de geldende coronamaatregelen en de plannen die Scoutinggroepen hiervoor opstellen, is er veel contact geweest tussen gemeentes en lokale groepen. Scouting Nederland ontvangt vanuit Scoutinggroepen positieve berichten over het contact met hun gemeente. Fijn om te horen dat de samenwerking tussen lokale overheid en lokale groepen zo fijn is verlopen. We hopen dit te  continueren in de toekomst!
JOTA-JOTI
In het weekend van 16-18 oktober stond de
Scoutingwereld in het teken van communiceren
via amateurradio en internet. Zo’n 500.000  scouts doen wereldwijd mee aan JOTA-JOTI, het jaarlijkse communicatie- en  techniekevenement. Ook dit jaar kon JOTA-JOTI in afgeslankte vorm doorgaan: via deze weg kunnen Nederlandse scouts, ondanks de geldende coronamaatregelen, toch op een veilige manier de internationale wereld van Scouting ontdekken.

Normaal gesproken worden er bij de clubhuizen van Scoutinggroepen grote activiteiten georganiseerd. Dit jaar konden deze echter door de geldende coronamaatregelen niet doorgaan. De Scoutinggroepen waren creatief en pasten de activiteiten aan, zodat de kinderen en jongeren binnen de coronamaatregelen toch vanuit Nederland mee konden doen met dit internationale evenement.

Tijdens JOTA-JOTI, de Jamboree On The Air en de Jamboree On The Internet, maken scouts over
de hele wereld kennis met de vele vormen van communicatie die er bestaan. Voorbeelden hiervan zijn Facebook, WhatsApp, chatten, maar ook morsecode en amateurradio. Waar beeldbellen tegenwoordig de standaard is, leren de jeugdleden nu nog meer manieren van communiceren. Scouts maken contact met andere scouts over de hele wereld. Zo komt de hele wereld samen in huizen in heel Nederland!
Lees de Scouting Nederland Nieuwsbrief als PDF-bestand
 
De Scouting Nederland nieuwsbrief is bestemd voor alle abonnees, externe relaties, donateurs en oud-leden en verschijnt twee keer per jaar.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram