Scouting Nederland nieuwsbrief nr. 1 - 2021 • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
mei 2021
Scouting Nederland nieuwsbrief, nr. 1 - 2021
Dit is de halfjaarlijkse nieuwsbrief voor relaties van Scouting Nederland.

Het laatste nieuws van de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland, op moment van
schrijven met meer dan 110.000 leden en 1000+ aangesloten lokale Scoutingverenigingen. Samen
zetten we ons in voor persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren door het hele land. Dat maken onze relaties, samenwerkingspartners en donateurs mede mogelijk.

Wat denk je bijvoorbeeld van het laatste nieuws over de nieuwe campagne Tijd voor Avontuur, de Landelijke Scouting Zeilwedstrijden inclusief het NK Lelievlet of de bouw van het Avonturenhuis? En laat jij je ook uitdagen in je eigen omgeving met de tips voor waaghalzen? Veel leesplezier en avontuur in de natuur gewenst!

Lees je deze nieuwsbrief liever als PDF? Dat kan via deze link.
Ontwikkelingen Scouting Nederland
Scouting heeft zich aardig door de coronacrisis heen gekoerst, ook al is deze nog niet voorbij. Gelukkig heeft de volledige lockdown, waarin alleen online activiteiten konden plaatsvinden, niet al te lang geduurd voor Scoutinggroepen en konden we met leden tot 18 jaar al snel weer buiten actief zijn. Vanaf 19 mei kan dat ook weer voor leden boven de 18 jaar. Door corona en de lockdownmaatregelen die genomen zijn is het belang van buitenspelen, fysiek bewegen, maar ook sociale contacten tussen jongeren nog duidelijker geworden voor de samenleving en overheden (of beleidsmakers). De afgelopen periode heeft Scouting Nederland veel overleg gevoerd met andere jeugdorganisaties, het NJI en de landelijke overheid. Er is actief meegedacht met bijvoorbeeld het Deltaplan Jeugd en maatregelen die genomen kunnen worden om kinderen en jongeren weer ruimte te geven.

In tegenstelling tot veel andere organisaties ziet Scouting, ondanks corona, een groei in aantal leden! Buiten zijn en vrienden maken kan bij Scouting optimaal. 40% van onze groepen kampt zelfs met wachtlijsten. Waar het mogelijk is werken we natuurlijk aan uitbreiding van aantal en grootte van groepen om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven om Scouting te ervaren. Vrijwilligers, bestuur en anderen binnen de organisatie, zijn daarbij onmisbaar.

Scouting wil een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren en dit jaar lijkt dit weer belangrijker dan ooit. Maar we kunnen én willen dit niet alleen en werken graag samen met andere organisaties, bedrijven en overheden. Om ons werk heel zichtbaar te maken zijn we nog steeds bezig met de ontwikkeling op het Scoutinglandgoed en ook daar werken we veel met
anderen samen. Dankbaar zijn we ook voor de steun van vele partners, leveranciers en donateurs. Denk bijvoorbeeld aan de steun van de Postcode Loterij waar we op kunnen bouwen, de  samenwerking met Jantje Beton en het Gehandicapte Kind, maar bijvoorbeeld ook de nieuwe samenwerking met het Nederlandsch Binnenvaartbureau (daarover volgende keer meer) en alle grote en kleinere donaties waarmee we het Avonturenhuis en avontuur in de natuur voor alle
kinderen samen mogelijk maken.organiseren. Dat verdient een bedankje!
Tijd voor Avontuur
In het najaar lanceert Scouting een nieuwe
campagne: Tijd voor Avontuur. Dit is een gave middag met leuke uitdagende activiteiten voor leden en niet-leden die elke Scoutinggroep of -regio op een zelf te bepalen moment kan organiseren. De ondersteuning van hun vrijwilligers- en ledenwerving steken we zo
in een nieuw jasje. Door heel Nederland organiseren Scoutinggroepen en -regio’s Tijd voor Avontuur evenementen: met spannende activiteiten en te gekke spellen.

Uit onderzoek van jongerenbureau Coen bleek dat Scoutinggroepen veel activiteiten organiseren waar kinderen en jongeren enthousiast over zijn, maar waarvan ze nog niet weten dat ze hier bij hun lokale Scoutinggroep aan mee kunnen doen. Tijd om daar verandering in te brengen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren het leuk vinden een steentje bij te dragen aan een goed doel. Scouting Nederland nodigt Scoutinggroepen uit om tijdens Tijd voor Avontuur evenementen geld op te halen voor een goed doel. Zo is er bijvoorbeeld een samenwerking met het Wereld Natuurfonds waardoor deelnemers van Tijd voor Avontuur evenementen een extra steentje kunnen bijdragen aan het beschermen van (een biljoen!) bomen en planten voor 2050.

Met deze Tijd voor Avontuur campagne, met een heel nieuwe uitstraling, zal Scouting zich de komende jaren verder kunnen positioneren. Dit lokaal ook bekend maken? Houd vanaf dit najaar de speciale website www.tijd-voor-avontuur.nl in de gaten.
#ScoutOn 2021
Op zaterdagavond 29 mei 2021 bedankt Scouting Nederland haar 30.000 vrijwilligers met een bijzonder evenement: #ScoutOn 2021. Vanaf Scoutinglandgoed Zeewolde trakteert Scouting haar vrijwilligers op een
feestje in hun eigen tuin of woonkamer. Er is muziek met live-optredens, een pubquiz, challenges en ook voor een hapje wordt gezorgd. De coronatijd is zeker ook voor de vrijwilligers van Scouting een lastige tijd, waarin zij met creatieve oplossingen aan de slag moesten gaan om de jeugdleden betrokken te ouden bij Scouting. Juist in een tijd waarin kinderen en jongeren veel beperkingen hadden, zijn onze vrijwilligers opgestaan om ook tijdens de lockdown uitdagende (soms online) activiteiten te blijven
organiseren. Dat verdient een bedankje!
Landelijke Scoutingzeilwedstrijden
De landelijke Scoutingzeilwedstrijden (LSZW) is het zeilwedstrijdevenement van Scouting Nederland waarin de beste zeilers van Scouting Nederland zich bewijzen. Helaas heeft de 2020 editie niet plaats kunnen vinden, maar dit gaf het organisatieteam wel de ruimte om het programma van het evenement te optimaliseren. Samen met onze partner het
Watersportverbond is besloten dat we vanaf 2021 het NK Lelievlet organiseren onder de vlag van de LSZW. Dit betekent dat onze jeugdleden zich niet alleen de beste zeilers van Scouting mogen noemen, maar de beste van Nederland.

Vanuit alle 45 Scoutingregio’s in Nederland worden verschillende lelievletten, boten binnen Scouting, ingeschreven voor de LSZW. Alleen de beste zeilers van de regio bemachtigen een plek op de LSZW. De LSZW is opgedeeld in drie klassen: scouts (11 t/m 15 jaar), explorers (15 t/m 18 jaar) en de open klasse (18+). Tijdens de LSZW, dat een weekend duurt, worden er afhankelijk van het weer verschillende wedstrijden gevaren, om zo te bepalen wie de nummer één wordt. Het  evenement vindt al ruim 30 jaar plaats en is dit jaar verhuisd van het Veluwemeer naar het  Nuldernauw bij Scoutinglandgoed Zeewolde. 
Versterking bestuurskracht van lokale besturen loont
In de afgelopen jaren deden zo’n 200 lokale
Scoutingbesturen mee aan programma’s ter versterking van de eigen bestuurskracht. Scouting organiseert hiervoor workshops en leertrajecten Bestuursontwikkeling. Deze verdere professionalisering sloeg aan bij de besturen, zo bleek uit o.a. onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau DSP. Besturen gaven aan het nuttig en inspirerend te vinden om zich - samen met andere besturen - te buigen over de 5 rollen van een STER-bestuur, verenigingscultuur, -structuur en strategie. Met als resultaat dat de besturen kozen voor gerichte verbeteracties voor bestuursprocessen en de eigen vereniging. Bovendien ontstonden er lerende kringen, in de vorm van regelmatige bijeenkomsten  van bestuursnetwerken. Met de programma’s en gerichte communicatie naar besturen, werken we zo ook aan de gemaakte afspraken uit het Nationaal Sportakkoord, dat Scouting ondertekende. We stimuleren graag een sterkere verenigingsstructuur waar meiden en jongens zich in een sociaal veilige omgeving persoonlijk kunnen ontwikkelen.

Afgelopen jaar kwamen er vele veranderingen af op de lokale en regionale Scoutingbesturen. Geen fysieke bijeenkomsten voor jeugdleden mogen organiseren, bleek een grote uitdaging. Hoe houd je je vrijwilligers bijeen en gemotiveerd en wat kun je jeugdleden dan wél bieden. Actief contact met lokale overheden was een must om binnen de afspraken te opereren. Scoutingbesturen bleken proactief en binnen de kaders stampten vrijwilligers creatieve online programma’s uit de grond, die goed aansloegen bij de jeugd. Na een jaar coronapandemie, blijkt het ledenaantal van Scouting in Nederland inmiddels gegroeid te zijn! Scouting Nederland is dan ook trots op de zich ontwikkelende besturen en creatieve vrijwilligers, die wekelijks de ontwikkeling van meiden en jongens stimuleren.
Herdenken en herinneren
Ook dit jaar op 4 mei waren scouts actief bij de
Nationale Herdenking op de Dam. De scouts Cato (14) en Ana (16) Robben uit Leiden  hadden de eer om samen met twee  zeekadetten namens diverse organisaties de kransen te plaatsen bij het Nationaal Monument. Lokale Scoutinggroepen konden ter voorbereiding op hun bijdrage aan lokale herdenkingen een speciaal programma volgen.
Al enkele decennia kan het Nationaal Comité 4 en 5 mei rekenen op de inzet van ruim zeventig  scouts en vijftien zeekadetten. Hun inzet bestaat onder andere uit het begeleiden van de oudste generatie genodigden, hijsen van de vlaggen en aanreiken van de herdenkingskransen. Vanwege het coronavirus is de inzet voor het tweede jaar beperkt tot twee scouts en twee zeekadetten die namens diverse organisaties de kransen plaatsten. 

Veel Scoutinggroepen zijn actief betrokken bij lokale herdenkingen. Ter ondersteuning heeft Scouting Nederland een speciaal programma rond zes thema’s ontwikkeld. Voor ieder thema is een video van met een persoonlijk verhaal gemaakt. Bijbehorende activiteiten laten de scouts de thema’s persoonlijk ervaren. Dit programma is ook voor niet-scouts beschikbaar. Kijk hiervoor op deze website.
Tips voor waaghalzen
Scouting staat voor uitdaging! Scouting leert kinderen en jongeren hun grenzen te verleggen en bij elke activiteit nét dat extra stapje te zetten. Een echte hobby voor waaghalzen dus! Risicovol spelen is goed voor kinderen: ze leren om hun grenzen te  verleggen en hun angsten te overwinnen. Dat versterkt onder andere hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. En het is natuurlijk heel leuk We gunnen het iedereen om zichzelf af en toe een waaghals te voelen, daarom delen we graag wat leuke tips om zelf thuis mee aan de slag te gaan. Laat je uitdagen!

Om échte uitdagende activiteiten te beleven heb je geen super-de-luxe speeltuin nodig. Deze activiteiten kan je ook gewoon vinden in het bos of in je eigen omgeving. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende activiteiten?

  • Volgens National Trust staat boompje klimmen op nummer 1 op de lijst van ‘50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde’. Dat gaan we dus doen! Zoek een goede, stevige klimboom uit met veel zijtakken en klimmen maar! Meer informatie? Check deze site.
  • Een andere vorm van boompje klimmen is het doen van een high rope parcours: zo’n toffe baan die tussen de bomen is gebouwd. Je zit veilig vast en beweegt je zo over de verschillende hindernissen tussen de bomen.
  • Verleg je grenzen in de hoogte! Span een kabelbaan tussen twee bomen en ga er vanaf. Zo ervaar je bijna hoe het is om te vliegen als een vogel.
  • Blijf je liever met beide voeten op de grond? Dan is een blotevoetenpad misschien iets voor jou! Er zijn verschillende blotevoetenpaden in Nederland waar je naartoe kunt, maar je kunt ze ook gewoon zelf maken. Hoe je dat zelf aanpakt? Kijk op deze site.
Avonturenhuis
De bouw van het Avonturenhuis op ons
Scoutinglandgoed Zeewolde vordert gestaag. Het gebouw is inmiddels te zien vanaf de A28 ter hoogte van Strand Nulde, het dak zit erop en de betonnen vloer is gestort! Het pand is daarmee al goed te herkennen van de tekeningen. Het Avonturenhuis is ook volledig toegankelijk voor kinderen en jongeren met een beperking en er zijn slaapkamers met extra voorzieningen. Niet alleen scouts uit binnen- en buitenland, maar álle kinderen en jongeren zijn welkom om het Avonturenhuis te gebruiken.

Een grote nieuwe stap in dit bouwproces is de aanschaf van de inventaris. De eerste stoelen zijn onlangs geleverd Voordat de eindstreep in zicht is vragen we extra hulp voor de onmisbare inventaris om in het Avonturenhuis scouts en niet-scouts te verwelkomen. Vele mensen en organisaties droegen al een steentje bij, maar we zijn er nog niet. Een bijdrage leveren door het symbolisch doneren van diverse benodigde meubelen kan op www.steunscouting.nl/avonturenhuis. De ceremoniële opening staat gepland voor het voorjaar van 2022.
De Scouting Nederland nieuwsbrief is bestemd voor alle abonnees, externe relaties, donateurs en oud-leden en verschijnt twee keer per jaar.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram