Alle informatie die je nodig hebt over de WBTR • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
juli 2021
Ben jij al begonnen aan de WBTR?
Scoutinggroepen en -regio's door het hele land zijn goed bezig! Van alle kanten krijgen we signalen dat jullie druk aan de slag zijn gegaan met de wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR), waarin je belangrijke afspraken binnen je bestuur vastlegt. De wet spitst zich toe op een aantal zaken die ook nu al belangrijk zijn om goed geregeld te hebben. Bijvoorbeeld als bestuurders tijdelijk uit beeld raken. Of wanneer een bestuurder een eigen belang heeft bij een besluit. Door hier regelgeving voor op te stellen creëert de overheid een stok achter de deur om hier over na te denken en dit vast te leggen. Het gaat dus vooral om het gesprek dat je binnen je bestuur moet voeren.

Om je op weg te helpen, heeft Scouting Nederland een heleboel informatie voor je verzamelt. Je vindt al deze informatie via www.scouting.nl/wbtr. Hieronder lichten we de belangrijkste onderdelen nog eens uit.
Hoofdelijke aansprakelijkheid bestuursleden
De hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders is niet nieuw. Wanneer er duidelijk sprake is van wanbeleid, kan dit gevolgen hebben voor bestuurders. Door de regelingen in deze wet wordt de reikwijdte van die aansprakelijkheid wel groter, namelijk bij faillissement van de eigen rechtspersoon. En wanneer een bestuur niet kan aantonen deze zaken geregeld te hebben.

De nieuwe wet heeft daarmee impact op het werk van bestuurders en aansprakelijkheid als er binnen de vereniging wat misgaat. Door afspraken en regels goed vast te leggen, wordt er duidelijkheid gecreëerd en het risico geminimaliseerd. Dat is goed voor zittende, maar ook voor toekomstige bestuursleden. Voordat ze ‘ja’ zeggen tegen een bestuursfunctie, zullen ze willen nagaan of de vereniging voldoet aan de WBTR.
Lees meer!
Afspraken en statutenwijziging
Op een aantal punten moeten verenigingen en stichtingen afspraken maken en deze voor 1 juli 2021 vastleggen. Mocht je iets later zijn dan deze datum, dan is dat geen ramp. Het gaat om invloed van bestuurders en regelingen in specifieke omstandigheden.

Het kan zijn dat er naar aanleiding van de afspraken die je maakt een aanpassing nodig is van je statuten. Dat hoeft niet meteen per 1 juli, maar kun je doen op een moment dat voor jullie past. Daar zit dus ook geen haast achter. Scouting Nederland heeft de eigen modelteksten hierop aangepast, zodat deze als voorbeeld gebruikt kunnen worden. Deze vind je hier. Hierbij zijn ook meteen aanvullingen gedaan rondom digitaal stemmen. Deze zijn op 7 mei vernieuwd n.a.v. van een paar gestelde vragen, onder andere over volmacht.

Hoe het wijzigen van statuten in zijn werk gaat, kan je vinden in het document Stappenplan statutenwijziging, op de website van Scouting Nederland.
Lees meer!
Wat kan de regio betekenen voor groepen?
De regio kan verschillende rollen spelen in het proces van de WBTR voor Scoutinggroepen. Uiteraard moet het regiobestuur zelf ook aan de slag gaan met de WBTR, maar daarnaast kunnen ze groepen aanjagen om aan de slag te gaan met deze wet. Ook ligt er voor de regio een mooie rol in het delen van best practices van groepen onderling en om groepen onderling met elkaar in contact te brengen, zodat ze hun ervaringen kunnen uitwisselen. 

Voor vragen over het proces rondom de WBTR kan je terecht bij Scouting Nederland, via juridischezaken@scouting.nl
Webpagina over WBTR
Deze en nog veel meer informatie over de WBTR kan je vinden op de website van Scouting Nederland, via www.scouting.nl/wbtr

Daarnaast is er eerder ook een webinar gegeven over deze en andere interessante wetten voor groeps- en regiobesturen. Dat webinar is hier terug te kijken.

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je nog andere algemene vragen over het proces die niet op de website staan? Stuur dan een mail naar juridischezaken@scouting.nl
Lees meer!
Deze e-mail is verzonden aan voorzitters en secretarissen van Scoutinggroepen, leden van de beheerstichting van Scoutinggroepen, voorzitters en secretarissen van Scoutingregio's en zelfstandige plusscoutskringen en de bijzondere stichtingen.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram