Op weg naar 100% VOG! • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
november 2021
Op weg naar 100% VOG!
Beste scout, 
 
Kunnen wij jouw groep al feliciteren met 100% VOG? Dat zou geweldig zijn! Hebben 80% tot 100% van de vrijwilligers binnen je groep inmiddels een Verklaring Omtrent Gedrag? Dan zijn jullie goed bezig! Deze mail kan je helpen de laatste stappen te zetten. 
 
Schrik je van deze mail, omdat dit onderwerp nieuw is voor je groep of omdat jullie nog lang niet in de buurt komen van die 80%? Maak je niet ongerust! Er is altijd een mogelijkheid om aan de slag te gaan met het in orde maken van de Verklaring Omtrent Gedrag voor jouw groep. In no-time kom je ook tot die 100%, alleen moet je dit als groep wel zelf doen. 
 
Samen met alle andere scouts in Nederland hebben we afgesproken dat Scouting in Nederland gaat voor een zo optimaal veilige speelomgeving. Daarom is een Verklaring Omtrent Gedrag verplicht voor alle vrijwilligers binnen Scouting. Zoals je kunt lezen is hiervoor actie vereist binnen je groep. Scouting Nederland biedt je graag een helpende hand in de vorm van een praktisch infoblad waarin het hele proces rondom de Verklaring Omtrent Gedrag beschreven staat. Download het snel en lees het eens goed door.
 
In grote lijnen ziet het proces er zo uit: 
  • Je meldt je groep aan op Gratisvog.nl, belangrijk, want zo maak je gebruik van de gratis VOG voor Scoutingvrijwilligers! 
  • Je kiest een E-herkenningsprovider, een soort DigiD voor organisaties, waarmee je straks de aanvragen kunt doen. 
  • Je spreekt af wie de aanvragen gaat doen en de VOG's gaat bijhouden in de toekomst. Doorgaans is dit de gegevensbeheerder of groepsbegeleider.
  • Je informeert leiding, bestuur en andere vrijwilligers in de groep hoe jullie aan de slag gaan om 100% VOG te halen.  
  • Je bereidt de aanvragen voor door de benodigde informatie (zoals e-mailadressen) te verzamelen. Maak hier gelijk een lijstje van, zodat je kunt bijhouden wie de VOG heeft ingeleverd. 
  • Via de dienst JUSTIS van het ministerie zet je de gratis VOG-aanvragen klaar.  
  • Je neemt de VOG’s in ontvangst, registreert de VOG's in Scouts Online en archiveert ze binnen de groep. 

Kortom: als de basis goed staat, dan kost het je per aanvraag gemiddeld 2 tot 3 minuten, simpel toch? 
 
Kom je er niet uit of wil je met iemand van het Team Sociale veiligheid overleggen? Stuur dan een e-mail naar socialeveiligheid@scouting.nl
 
Met vriendelijke groet,  
 
Geertje Lycklama en Evert Bor 
Team Sociale veiligheid 
Deze mail is verstuurd naar voorzitters, secretarissen, groepsbegeleiders en gegevensbeheerders van Scoutinggroepen.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram