Jeugdleden zijn bij jouw groep in veilige handen! • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
november 2021
Jeugdleden zijn bij jouw groep in veilige handen!
Beste scout, 
 
Voel jij je op je gemak binnen je eigen speltak en Scoutinggroep? Hopelijk is het antwoord op deze vraag 'ja'. Als dit niet het geval is, dan is het tijd om er samen met je leidingteam achter te komen waarom je je niet op je gemak voelt en of dit gevoel bij anderen ook leeft. Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe de jeugdleden binnen je speltak zich voelen? Zijn zij op hun gemak? En kun je er zomaar van uitgaan dat dit het geval is?  
 
Hoe je dat ongemakkelijke gevoel ombuigt naar een positief (sociaal veilig) gevoel ligt deels aan jezelf, het leidingteam en je omgeving. Het is voor je medeleiding en jeugdleden van groot belang dat alle activiteiten in een open en positieve sfeer plaats vinden. Sociale veiligheid gaat dan ook over allerlei thema's, zoals pesten en grensoverschrijdend gedrag.  
 
Hulpmiddelen rondom sociale veiligheid 
Sociale veiligheid en het borgen van een sociaal veilige omgeving vinden we bij Scouting erg belangrijk. Meiden en jongens moeten zich volop persoonlijk kunnen ontwikkelen door het doen van uitdagende activiteiten. Een positieve, veilige en fijne omgeving is daarin essentieel. Op scouting.nl vind je heel veel informatie over dit onderwerp. Verdiep je er eens in, kijk wat jullie al geregeld hebben binnen de groep, praat erover met elkaar en ga aan de slag. Wellicht kun je via je regio een training volgen, of maken jullie je eigen actieplan.  
 
Kom je er niet uit, heb je hulp nodig of wil je met iemand van het Team Sociale veiligheid overleggen over hoe je dit aan kunt pakken binnen je team? Stuur dan een e-mail naar socialeveiligheid@scouting.nl
 
Met vriendelijke groet, 
 
Geertje Lycklama en Evert Bor 
Team Sociale veiligheid 
Deze mail is verstuurd aan alle leidinggevenden en teamleiders van Scouting Nederland.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram