Scout, hoe werkt jullie aannamebeleid? • Mijn Scouting • Ontdek Scouting • Bekijk online
Scouting
februari 2022
Scout, hoe werkt jullie aannamebeleid?
Beste scout,
 
Scouting draait op vrijwilligers. Natuurlijk ben je blij met iedere vrijwilliger die zich meldt. Hoe meer handen er zijn om werk te verrichten, hoe beter je de groep draaiende kan houden en hoe meer leuke dingen je kan doen. Maar betekent dit ook dat je zomaar iedereen binnen laat bij je vereniging?  
 
Het is altijd goed om te kijken wie de vrijwilliger is en te vragen waarom ze juist bij Scouting vrijwilliger willen zijn. Dit speelt zeker bij een jeugdvereniging zoals Scouting! Mensen met verkeerde bedoelingen wil je natuurlijk buiten de vereniging houden. Maar hoe doe je dat?  
 
Vraag tijdens het kennismakingsgesprek goed door naar de motivatie van de vrijwilliger om met minderjarigen te werken. Ook een referentiecheck maakt onderdeel uit van een gedegen aannamebeleid. Je wilt toch weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Wil iemand niet meewerken aan een referentiecheck? Dan is het beter om niet met deze vrijwilliger in zee te gaan. Meer informatie vind je in het infoblad Referenties vragen?.

Verder bespreek je de gedragscode van Scouting. Het is belangrijk dat een vrijwilliger weet wat wel en niet geoorloofd is in het contact met jeugdleden. Uiteraard laat je de vrijwilliger een VOG overleggen. Het aanvragen van een VOG is voor Scoutingvrijwilligers verplicht, het aanvragen is gratis. Binnen Scouting Nederland is het de afspraak dat ieder nieuw kaderlid een kennismakingsperiode krijgt van maximaal 3 maanden; deze 3 maanden zijn ook voldoende om te voldoen aan de afspraken om lid te worden en te blijven van Scouting Nederland. 
 
Hoe ziet het aannamebeleid van jouw groep er uit? 
 
Het zorgvuldig selecteren van vrijwilligers is een van de stappen om een sociaal veilige Scoutinggroep te worden. Benieuwd naar de andere stappen? Het volledige stappenplan vind je hier.  
 
Het je vragen? Stuur dan een e-mail naar socialeveiligheid@scouting.nl
 
Met vriendelijke groet,  
 
Geertje Lycklama en Evert Bor 
Team Sociale veiligheid 
Deze mail is verstuurd aan alle voorzitters, secretarissen en groepsbegeleiders van Scoutinggroepen.
Scouting Nederland
Larikslaan 5
3833 AM Leusden
www.scouting.nl
Vind Scouting op
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube   Instagram