Beste groepsbestuurders, Waterscouting vormt een belangrijk onderdeel van onze vereniging. Ongeveer 20% van de Scoutinggroepen heeft een waterspeltak of is een volledige waterscoutinggroep. De Scoutinggroepen zijn samen de regio. Regio’s en admiraliteiten hebben de gezamenlijke verantwoordelijkheid om waterscoutinggroepen en groepen met een waterspeltak ondersteuning te bieden op de volgende thema’s:
- Veiligheid op en rond het water, denk aan nautische opleidingen, botenkeuringen en informatiedeling over veilig varen.
- Ontmoeting tussen waterspeltakken, zoals bijeenkomsten en (water)activiteiten.
- Het behartigen van belangen op het gebied van water bij derden. Denk hierbij aan waterschappen, provincie etc.
Bij de oprichting van de regio's hebben de admiraliteiten een wisselende plek gekregen binnen de regionale ondersteuning. De regionale- en landelijke admiraliteiten zijn vanaf dat moment ook niet langer opgenomen in het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland als ondersteuningsorgaan/organen. Dit zorgt al jarenlang voor onduidelijkheid. Daarom is er in de landelijke raad van december 2021 ingestemd met een notitie (zie agendapunt 7 LR 11-12-2021) over dit onderwerp, die antwoord geeft op twee belangrijke vragen:
- Wat is de taak en verantwoordelijkheid van een regionale admiraliteit richting waterscoutinggroepen en in relatie tot de regio?
- Hoe borgen we regionale admiraliteiten binnen de vereniging (organisatorisch en juridisch) en hoe vindt afstemming en samenwerking met regio’s plaats?
Met de uitgangspunten in de notitie willen we samen toewerken naar een heldere inbedding van de (waterspecifieke) ondersteuningsbehoeften van waterscoutinggroepen, via een regionale admiraliteit als onderdeel van de regio, dan wel in een interregionale admiraliteit als samenwerkingsverband tussen regio’s. Daarvoor zijn twee opties mogelijk:
- Als alle waterscoutinggroepen van een admiraliteit uit één regio komen, dan wordt er gewerkt met een regionale admiraliteit. De admiraliteit hangt dan als een team onder de regio. De voorzitter van de regionale admiraliteit (admiraal) maakt deel uit van het regiobestuur.
- Als de waterscoutinggroepen van een admiraliteit uit verschillende regio's komen, dan wordt er een interregionale admiraliteit opgericht. Dit is een zelfstandige juridische entiteit. Er wordt nog onderzocht welke vorm de beste keuze is. De interregionale admiraliteit heeft een eigen bestuur. De regio's van de groepen uit deze interregionale admiraliteit hebben een bestuurslid met de portefeuille waterscouting die contacten onderhoudt met de interregionale admiraliteit zodat er een goede afstemming is.
Op dit moment is de projectgroep Organisatie regio’s en admiraliteiten druk bezig om een wijzigingsvoorstel neer te leggen voor de landelijke raden van juni en december 2022 voor aanpassing van de statuten en het huishoudelijk reglement van de Vereniging Scouting Nederland. Een van de onderdelen van dit proces is het onderzoeken welke rechtspersoon (stichting/vereniging/....) de beste keuze is voor de regio’s en interregionale admiraliteiten. We informeren je graag over dit proces, omdat dit wellicht ook jouw Scoutinggroep gaat raken. Daarom vinden we het belangrijk om je geïnformeerd te houden. Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met je eigen regio of admiraliteit. Met vriendelijke groet, Namens de projectgroep, Wiebo Hobma (regio- en admiraliteitsconsulent) Roel Ossewold (projectleider) |
|
|
|