Duurzaamheid is erg belangrijk voor Scouting en met de kampen in het vooruitzicht hebben we deze keer een speltip over duurzaam koken. Duurzaam koken gaat verder dan alleen wat erop ons bord ligt. Het is een manier van denken, kiezen en bereiden die respect toont voor mens, dier en planeet.
- Rozemarijn laat de bevers een pak volle melk zien en vraagt: wat denken jullie dat dit is? Ze vertelt dat boter van melk wordt gemaakt en dat we het zelf gaan maken! Maar alleen boter is niet heel lekker. Natuurlijk haalt Rozemarijn kruiden voor kruidenboter.
- Chil is voor de welpen naar de grenzen van de jungle gevlogen om een kijkje te nemen bij boeren in arme verre landen. Die boeren in verre landen werken hard om onze bananen, chocolade en suiker te maken. Maar niet alle boeren krijgen een eerlijke prijs. Fairtrade helpt boeren door ze eerlijk te betalen.
- Tijdens het verrassingskookspel leren scouts koken met blikken zonder labels en ontdekken ze hoe je creatief en duurzaam omgaat met voedsel. Ze leren ook over voedselverspilling en fairtrade. Hierdoor krijgen ze een mooie blik op de toekomst.
- Explorers ervaren hoe ze duurzaam en verantwoord kunnen koken door te werken met lokale, seizoensgebonden, fairtrade en zero-waste ingrediënten.
- De roverscouts bevinden zich in een post-apocalyptische situatie (bijvoorbeeld: gestrande expeditie of klimaatcrisis) en mogen alleen koken met wat er in de voorraadkast ligt. Roverscouts krijgen 90 minuten om er een volwaardige maaltijd van te maken.
Door lokaal, seizoensgebonden en met oog voor herkomst en productie te koken, verkleinen we onze ecologische voetafdruk. We steunen kleine boeren, beschermen ecosystemen en dragen bij aan voedselzekerheid voor toekomstige generaties. Tegelijkertijd verbindt duurzaam koken ons opnieuw met de oorsprong van ons eten.
|